Rodna ravnopravnost

Milena Nikić Grbić

medicinska sestra vaspitač
vrtić „Zlatna greda“

PU „Radosno detinjstvo“ Novi Sad

Šlag i torta

Već duže vreme vodi se pravi mali rat oko rodne ravnopravnosti u jeziku. Zagovornici i protivnici su vrlo ubedljivi u raspravi izjavama i imaju zaista ozbiljne argumente.

Imam ja i mišljenje i stav. Ne iznosim.

Rodna ravnopravnost u jeziku me podseća na filovanje torte – zakon je šlag, a sama ravnopravnost torta. Samo što mi tortu još nismo završili…

Deca i rodna ravnopravnost

Da li ste skoro kupovali garderobu za decu ili igračke? Ja jesam… I, totalno sam razočarana.

Krenuću od garderobe. Postoje boje za devojčice i boje za dečake. Ako vaša devojčica voli plavu ili zelenu, u ozbiljnom ste problemu. Prvo će vas prodavačica pogledati značajno i reći vam onim tonom kojim se obraćate osobama koje baš nisu najbistrije – plavo, za devojčice? Nema… Eventualno možete da nađete neku tirkiz sa printom – roza. Jaooo, a printovi su tek posebna priča. Za nju su namenjene reči – tatina princeza, vila, maca, on je – superheroj, junak, ma junačina. Kada ste konačno pronašli nešto odgovarajuće, prelazite na deo sa igračkama. Uh!

Da se vratim na rodnu ravnopravnost u jeziku – kad napravimo tortu, stavićemo i šlag.

Uloga tata u odrastanju dece

Tokom juna meseca bila sam deo divne obuke „Razigrano roditeljstvo“. Ta obuka je otvorila mnoga pitanja i meni jako bitne teme. Jedna od tema je – uloga tata u odrastanju dece. E sad, šta meni tu smeta? Kada god se govori o učešću očeva, govori se snishodljivim tonom kao kad pričate o osobi kojoj je potrebna dodatna podrška (osobi ometenoj u razvoju), pa je savladala nešto što prevazilazi njene mogućnosti. Vrlo često takav ton čujem kod profesionalaca, kod osoba kojima to ne sme da se dogodi (i sama sam imala neprijatno iskustvo kada je pedijatrica pitala supruga zašto on uzma bolovanje za ćerku, a ne mama?!)

Moramo se osloboditi tih predrasuda da je samo mama najbitniji roditelj, a da je tata tu neka osoba. I to trapava osoba. Govorimo o odrasloj osobi koja je završila školu, zanat, fakultet, koja je zaposlena, možda je predavač, lekar, stolar. Govorimo o odgovornoj odrasloj osobi!

Partneri u odgajanju dece

Mama i tata su partneri i podjednako prisutni u odrastanju dece.

Statistike kažu da se poslednjih godina na ovim prostorima vraćamo tradicionalnom modelu porodice i da je razumljivo što mame suvereno vladaju. Naravno, u tom vladanju može se i preterati, pa i u potpunosti istisnuti otac, ali i ostali oko deteta, što uključuje i nas medicinske sestre vaspitače i vaspitače. Moje lično iskustvo, privatno je – da su očevi roditelji koji se po svojoj posvećenosti ne razlikuju od majki. Profesionalno, broj očeva u vrtiću je sve veći i njihova interesovanja kada je dete u pitanju ne razlikuju se od majčinih.

Zato, hajde da mi, profesionalci ne dozvolimo da tata bude neki tamo, već da bude ono što jeste – ravnopravni partner u roditeljstvu.

Članci autora Milena Nikić Grbić

Prvi roditeljski sastanak

Vaspitanje ili baš i nije
12. septembar 2021.