Родна равноправност

Милена Никић Грбић

медицинска сестра васпитач
вртић „Златна греда“

ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад

Шлаг и торта

Већ дуже време води се прави мали рат око родне равноправности у језику. Заговорници и противници су врло убедљиви у расправи изјавама и имају заиста озбиљне аргументе.

Имам ја и мишљење и став. Не износим.

Родна равноправност у језику ме подсећа на филовање торте – закон је шлаг, а сама равноправност торта. Само што ми торту још нисмо завршили…

Деца и родна равноправност

Да ли сте скоро куповали гардеробу за децу или играчке? Ја јесам… И, тотално сам разочарана.

Кренућу од гардеробе. Постоје боје за девојчице и боје за дечаке. Ако ваша девојчица воли плаву или зелену, у озбиљном сте проблему. Прво ће вас продавачица погледати значајно и рећи вам оним тоном којим се обраћате особама које баш нису најбистрије – плаво, за девојчице? Нема… Евентуално можете да нађете неку тиркиз са принтом – роза. Јаооо, а принтови су тек посебна прича. За њу су намењене речи – татина принцеза, вила, маца, он је – суперхерој, јунак, ма јуначина. Када сте коначно пронашли нешто одговарајуће, прелазите на део са играчкама. Ух!

Да се вратим на родну равноправност у језику – кад направимо торту, ставићемо и шлаг.

Улога тата у одрастању деце

Током јуна месеца била сам део дивне обуке „Разиграно родитељство“. Та обука је отворила многа питања и мени јако битне теме. Једна од тема је – улога тата у одрастању деце. Е сад, шта мени ту смета? Када год се говори о учешћу очева, говори се снисходљивим тоном као кад причате о особи којој је потребна додатна подршка (особи ометеној у развоју), па је савладала нешто што превазилази њене могућности. Врло често такав тон чујем код професионалаца, код особа којима то не сме да се догоди (и сама сам имала непријатно искуство када је педијатрица питала супруга зашто он узма боловање за ћерку, а не мама?!)

Морамо се ослободити тих предрасуда да је само мама најбитнији родитељ, а да је тата ту нека особа. И то трапава особа. Говоримо о одраслој особи која је завршила школу, занат, факултет, која је запослена, можда је предавач, лекар, столар. Говоримо о одговорној одраслој особи!

Партнери у одгајању деце

Мама и тата су партнери и подједнако присутни у одрастању деце.

Статистике кажу да се последњих година на овим просторима враћамо традиционалном моделу породице и да је разумљиво што маме суверено владају. Наравно, у том владању може се и претерати, па и у потпуности истиснути отац, али и остали око детета, што укључује и нас медицинске сестре васпитаче и васпитаче. Моје лично искуство, приватно је – да су очеви родитељи који се по својој посвећености не разликују од мајки. Професионално, број очева у вртићу је све већи и њихова интересовања када је дете у питању не разликују се од мајчиних.

Зато, хајде да ми, професионалци не дозволимо да тата буде неки тамо, већ да буде оно што јесте – равноправни партнер у родитељству.

Чланци аутора Милена Никић Грбић

Први родитељски састанак

Васпитање или баш и није

12. septembra 2021.