Vaspitanje ili baš i nije

Milena Nikić Grbić

medicinska sestra vaspitač
vrtić „Zlatna greda“

PU „Radosno detinjstvo“ Novi Sad

Švrća i cucla

Juče pored mene na pešačkom prelazu, švrća od 10 meseci u kolicima, peva nešto. Mama uzima cuclu i stavlja mu u usta, on pljuje i nastavlja da peva, mama uporno vraća cuclu. I na kraju, švrća odustaje…

Uzdržala sam se komentara, a bilo mi je na vrh jezika: “Aman ženo – vidiš da neće cuclu“!

Posle godišnjeg odmora

A onda mi je palo na pamet kako će se mnoga  deca vratiti posle godišnjeg odmora sa navikama kojih smo se u jaslicama rešili odavno – cucla, flašice, a često i pelene. Razmišljam koliko roditelja će se pohvaliti nekim dečjim znanjem totalno nepotrebnim i nebitnim za uzrast, a na pitanje: “Zašto flašica opet?“,  reći će – lakše je…

Kontradiktornost u vaspitanju dece

Da li ste primetili određenu kontradiktornost u vaspitanju dece? Imate decu koja su u pelenama, ali znaju slova ili koja je leva, a koja desna strana… Zašto volimo da decu opteretimo znanjima koja su njima najčešće nerazumljiva? Preskačemo ono osnovno – da se sami obuku, samostalno jedu, da znaju kako se zovu i kako im se zovu mama i tata? Koliko puta ste čuli da se tata zove tata i radi na poslu? Koliko školica postoji koje rade sa decom od rođenja maltene?

Zašto?

Zašto je toliko važan broj „pesmica“? Ili da pišu i čitaju sa pet godina? Zašto se kupuju lutke koje znaje 30 rečenica, kuce koje pričaju, šolje… Zašto je nekome  teško i mrsko pričati sa detetom? Zašto je teško odvojiti deo svog vremena za svoje najvažnije na Svetu? Vreme prolazi, ali razgovori ostaju… Zašto stalno neke senzacije – igraonica, sportić, ovo, ono… Zašto?

Borba sa vetrenjačama

Nemam odgovor na to pitanje, imam – ali je vrlo grub… No, mogu da se borim da se uče stvari po redu i kroz igru, da pričam sa decom, da uvažavam njihovo mišljenje i poštujem želje.

Borba sa vetrenjačama?

Neka je!

Članci autora Milena Nikić Grbić

Prvi roditeljski sastanak
12. septembra 2021.