Radionice za decu

Saradnja Predškolske ustanove ``Radosno detinjstvo`` i Galerije Matice srpske

Priredio: Dragan Jajić, Stručni saradnik za likovno vaspitanje

U ime stručnih saradnika za likovno i vaspitača koji su proteklih godina učestvovali u realizaciji programa „Galerija kao vrtić“ želim da iskustvo koje smo od septembra do marta realizovali u okviru novih osnova „Godine uzleta“  prezentujemo na platformi Umreži se / Kultura i umetnost/

U proteklih 15 godina PU “Radosno detinjstvo” i  Galerija Matice srpske realizovali su Estetsko-edukativne programe za decu i izložbe u kojima je učestvovalo 500 vaspitača i preko 20.000 dece u saradnji sa roditeljima i porodicom.

U okolnostima u kojima se nalazimo predlažemo da programe koji smo realizovali do sada i programe koje nam nude Kustosi – pedagozi iz GMS prilagodimo kao sadržaj i podsticaj vaspitačima, deci i roditeljima tako da se  likovne aktivnosti na najbolji način povežu sa postojećim i planiranim projektnim temama i tako realizuju u okviru projektnog planiranja I novih osnova “Godine uzleta” U toku ovih aktivnosti roditelji koji su u mogućnosti mogli bi da
pošalju fotogragije procesa rada u porodici kao i  dečije likove radove sa iskazima. Na ovaj način na Sajtu Ustanove predstavili bi realizaciju aktivnosti i proces rada u novonastaloj situaciji sa projektnim temama vaspitno obrazovnih grupa, i interaktivnom saradnjom vaspitača dece i porodice.

Dečija publikacija

Oseti umetnost

Priredio: Dragan Jajić, Stručni saradnik za likovno vaspitanje

 

Publikaciju Oseti umetnost deca i roditelji mogu zajedno da istražuju i otkrivaju začuđujuću moć naših čula. Čulima otkrivamo i upoznajemo sebe, druge osobe i svet koji nas okružuje, ali u isto vreme svojim čulnim senzibilitetom utičemo i na sebe i na svoju okolinu. Naša čula su naši talenti i naše mogućnosti sa kojima razumemo i prenosimo svoja osećanja, stavove, ideje… Čulima primamo ali u isto vreme dajemo i stvaramo. Gledati svet samo očima nije isto kao gledati ga i u isto vreme crtati.

Da li možemo sliku ili skulpturu, kao i prirodu da doživimo svim čulima? Umetnik linijama i bojama dočarava svoju umetničku zamisao i u nama budi sva čula i osećanja!  Zavirimo u svet umetničkih dela i oslušnimo šum mora, osetimo miris prolećnog cveća, zasladimo se sočnim voćem i osetimo nežan dodir najfinijih materijala.

Spoljašnji svet opažamo i doživljavamo uz pomoć pet čula. To su: čulo vida, čulo sluha, čulo ukusa, čulo mirisa i čulo dodira. Zahvaljujući ovim čulima možemo da razgovaramo, čitamo, zagrlimo dragu osobu, uživamo u ukusu svog omiljenog jela i svežem mirisu prirode.

Čula - oseti umetnost

Priredio: Dragan Jajić, stručni saradnik za likovno vaspitanje

Publikacija

Odrastanje uz umetnost

10 godina saradnje Galerije Matice srpske i PU „Radosno detinjstvo“ Novi Sad

Priredio: Dragan Jajić, Stručni saradnik za likovno vaspitanje

 

Zahvaljujući entuzijazmu vaspitača, likovnih pedagoga i kustosa Galerije Matice srpske, danas možemo reći da je iz Predškolske ustanove izašlo više generacija mališana – budućih ljubitelja umetnosti. Posebno smo zahvalni kustosima što su  pored dece, edukovali i vaspitače kako bi se samostalno i aktivno uključili u kreiranju i realizaciju novih progama u okviru svojih projektnih tema i novih osnova programa „Godine uzleta“.

Publikacija odrastanje uz umetnost prezentuje pregled desetogodišnjeg iskustva Galerije Matice srpske i PU „Radosno detinjstvo“ u realizaciji estetsko edukativnih programa, a sadržaji, metode rada i teme ovih programa mogu nam poslužiti kao inspirisacija i podsticaj u planiranju i realizaciji aktivnosti u okviru svoje v-o grupe i Projektne teme.

Saradnja s Galerijom Matice srpske dragocena nam je i za budućnost jer su edukativni  programi koje realizujemo u saradnji s ustanovama kulture grada Novog Sada uvršteni u program Novi Sad 2021. – Evropska prestonica kulture, kao aktivnosti od velikog značaja za realizaciju strategije dugoročnog i permanentnog kulturnog obrazovanja i vaspitanja dece predškolskog uzrasta.

29. novembra 2020.
Udruženje Umreži se © 2019-2021 Zabranjeno preuzimanje materijala, sva prava su zadržana.