8 razloga zbog kojih deca treba da provode vreme napolju – svakog jesenjeg dana

„8 razloga zbog kojih deca treba da provode vreme napolju – svakog jesenjeg dana“ je tekst koji je priredila Jelena Đurić, Medicinska sestra za preventivno zdravstvenu zaštitu u PU „Radosno detinjstvo“.

Pripremite decu za hladno godišnje doba. Jesen je vreme kada se organizam prilagođava, a boravak u prirodi važan je iz više razloga….

Treba li dečija igra da stane samo zato što je vreme za jaknu?!

Naravno, ni mamama nije baš najprijatnije da sede po hladnoći na klupi u parku, ali vreme  može da se provede i aktivnije. To je idealna priprema za sezonu hladnih dana. Boravak na svežem vazduhu daće organizmu priliku da se prilagodi na najbolji mogući način. Evo i zašto…

1.STIČE SE JESENJI IMUNITET

Pedijatri i svi zdravstveni radnici, uglas, će istaći sve blagodeti boravka na svežem vazduhu.

Kretanje detetu omogućava da se nadiše svežeg vazduha koji će zasigurno povoljno uticati na disajne puteve (nosići se brže otčepe, sluznica se ne isušuje kao u toplom suvom vazduhu što dovodi do zgrušavanja sluzi), bolje im radi krvotok. I sam kašalj će se brže smiriti ukoliko dete u pluća unosi svež, a ne suv, ustajali vazduh, a date li detetu pri tom da sakuplja jesenje lišće i ostale plodove, jer i sva ta spoljašnja prljavštna u sebi ima čitav niz dobrih bakterija, koje takođe utiču na podizanje imuniteta, odnosno stvaranje otpora na brojne bolesti (alergije, dijabetes, crevne bolesti…).

2.ČUVA SE ZDRAV VID

Znate li da je sve više i više dece kratkovido?

Istraživanja su pokazala da je jedan od ključnih činilaca oštećenja vida na daljinu taj što deca sve više i više vremena provode u zatvorenom prostoru pod veštačkim svetlima. Dnevno svetlo na otvorenom pomaže razvoju vida tako da oči održavaju pravilan razmak između sočiva i zenice, koja čuva vid u fokusu.

3.ORGANIZAM DOBIJA DOVOLJNU DOZU VITAMINA D

Deca često ne dobijaju dovoljno vitamina D, koji pomaže telu da absorbuje kalcijum, kako bi se sprečile bolesti kostiju, dijabetes i bolesti srca. Sunčeva svetlost je najbolji lek. To što je hladno, ne znači da je sunce prestalo da deluje na sintezu D vitamina.

4.DETE STIČE ZDRAVIJE NAVIKE SPAVANJA

Istraživanja pokazuju da rano jutarnje izlaganje suncu, posebno može da pomogne pri sinhronizaciji ciklusa spavanja kod deteta i uopšte njegovog boljeg dnevnog odmora.

5.ORGANIZAM DOBIJA SVEŽEG VAZDUHA NA PRETEK

Možda vi mislite da je vazduh napolju ionako previše zagađen, ali najčešće je vazduh u zatvorenom prostoru bar 3 do 5 puta zagađeniji.

6.DECA IMAJU PRAVILNIJE DRŽANJE

Boravak na otvorenim površinama omogućuje deci da pravilno razvijaju svoju muskulaturu, ali i mnoge druge stvari pomažu održavanju dobre gustine kostiju, normalan krvni pritisak. Kad su napolju deca se skoro uvek kreću ili bar stoje, a studije pokazuju da čak i kad obavljaju iste stvari u kući i napolju, tela su im mobilnija u drugom slučaju.

7.DECI SE POBOLJŠAVA PAŽNJA

Nadražaji na otvorenom pomažu kod ADHD i umanjuju simptome. Svakodnevna šetnja, pa makar i kratka, kroz zelenu okolinu na sve nas deluje smirujuće, pa ne čudi što je tako i kod hiperaktivne dece.

8.SMANJUJE SE STRES KOD DECE

Kumulativno delovanje igre, produženog raspona pažnje i smirenja u prirodi imaju za rezultat, smanjenje stresa kod dece. Istraživanja su pokazala da stresni događaji uzrokuju manje psihološke poremećaje kod dece koja često borave u prirodi.

I baš zbog svega ovoga izađite svakog dana s detetom napolje, barem sat vremena.

OSTANITE ZDRAVI!!!!