8 разлога због којих деца треба да проводе време напољу – сваког јесењег дана

„8 разлога због којих деца треба да проводе време напољу – сваког јесењег дана“ је текст који је приредила Јелена Ђурић, Медицинска сестра за превентивно здравствену заштиту у ПУ „Радосно детињство“.

Припремите децу за хладно годишње доба. Јесен је време када се организам прилагођава, а боравак у природи важан је из више разлога….

Треба ли дечија игра да стане само зато што је време за јакну?!

Наравно, ни мамама није баш најпријатније да седе по хладноћи на клупи у парку, али време  може да се проведе и активније. То је идеална припрема за сезону хладних дана. Боравак на свежем ваздуху даће организму прилику да се прилагоди на најбољи могући начин. Ево и зашто…

1.СТИЧЕ СЕ ЈЕСЕЊИ ИМУНИТЕТ

Педијатри и сви здравствени радници, углас, ће истаћи све благодети боравка на свежем ваздуху.

Кретање детету омогућава да се надише свежег ваздуха који ће засигурно повољно утицати на дисајне путеве (носићи се брже отчепе, слузница се не исушује као у топлом сувом ваздуху што доводи до згрушавања слузи), боље им ради крвоток. И сам кашаљ ће се брже смирити уколико дете у плућа уноси свеж, а не сув, устајали ваздух, а дате ли детету при том да сакупља јесење лишће и остале плодове, јер и сва та спољашња прљавштна у себи има читав низ добрих бактерија, које такође утичу на подизање имунитета, односно стварање отпора на бројне болести (алергије, дијабетес, цревне болести…).

2.ЧУВА СЕ ЗДРАВ ВИД

Знате ли да је све више и више деце кратковидо?

Истраживања су показала да је један од кључних чинилаца оштећења вида на даљину тај што деца све више и више времена проводе у затвореном простору под вештачким светлима. Дневно светло на отвореном помаже развоју вида тако да очи одржавају правилан размак између сочива и зенице, која чува вид у фокусу.

3.ОРГАНИЗАМ ДОБИЈА ДОВОЉНУ ДОЗУ ВИТАМИНА Д

Деца често не добијају довољно витамина Д, који помаже телу да абсорбује калцијум, како би се спречиле болести костију, дијабетес и болести срца. Сунчева светлост је најбољи лек. То што је хладно, не значи да је сунце престало да делује на синтезу Д витамина.

4.ДЕТЕ СТИЧЕ ЗДРАВИЈЕ НАВИКЕ СПАВАЊА

Истраживања показују да рано јутарње излагање сунцу, посебно може да помогне при синхронизацији циклуса спавања код детета и уопште његовог бољег дневног одмора.

5.ОРГАНИЗАМ ДОБИЈА СВЕЖЕГ ВАЗДУХА НА ПРЕТЕК

Можда ви мислите да је ваздух напољу ионако превише загађен, али најчешће је ваздух у затвореном простору бар 3 до 5 пута загађенији.

6.ДЕЦА ИМАЈУ ПРАВИЛНИЈЕ ДРЖАЊЕ

Боравак на отвореним површинама омогућује деци да правилно развијају своју мускулатуру, али и многе друге ствари помажу одржавању добре густине костију, нормалан крвни притисак. Кад су напољу деца се скоро увек крећу или бар стоје, а студије показују да чак и кад обављају исте ствари у кући и напољу, тела су им мобилнија у другом случају.

7.ДЕЦИ СЕ ПОБОЉШАВА ПАЖЊА

Надражаји на отвореном помажу код ADHD и умањују симптоме. Свакодневна шетња, па макар и кратка, кроз зелену околину на све нас делује смирујуће, па не чуди што је тако и код хиперактивне деце.

8.СМАЊУЈЕ СЕ СТРЕС КОД ДЕЦЕ

Кумулативно деловање игре, продуженог распона пажње и смирења у природи имају за резултат, смањење стреса код деце. Истраживања су показала да стресни догађаји узрокују мање психолошке поремећаје код деце која често бораве у природи.

И баш због свега овога изађите сваког дана с дететом напоље, барем сат времена.

ОСТАНИТЕ ЗДРАВИ!!!!