Круг брига

„Круг брига“ је текст који је приредила Зорица Пајантић, Социјални радник у ПУ „Радосно детињство“.

Бриге су саставни део живота. Неке бриге су заиста велике. Некада бринемо због ствари које се ван нашег круга утицаја. У таквим ситуацијама се осећамо анксиозно, исцрпљују нас размишљања а не можемо ништа да урадимо. Некад имамо уверења да је брига одраз одговорности. Да ако не бринемо нисмо довољно одговорни. Да не волимо довољно. Да нисмо осетљиви. Емотивни. Зрели. Одрасли.

Ова уверења подстичу да оправдамо сталну забринутост и да налазимо оправдања. Често љубав изједначавамо са бригом. Волим, значи бринем .

Да ли су Вам неке од ових реченица познате?

„Видећеш кад постанеш мама, шта су бриге“, „ Разболећу се од бриге за вас, децо“, „Ако не бринеш, значи да те је баш брига“, „Ти немаш ни бриге ни памети!“, „Мала деца, мала брига – велика деца, велика брига“, „Ако очекујеш најгоре, никад нећеш бити разочаран“, „Несрећа никад не долази сама“, и сличне.

Оваква уверења позивају на сталну забринутост и тиме доказујете да сте одговорни, зрели, да сте ушли у свет одраслих.

Такође је чињеница да је забринутост мучење и узрок је осећања страха, стида, депресије. Узрок је и главобоље, високог крвног притиска или мигрена.

С обзиром да је брига нешто што нико од нас не може избећи, можемо покушати да олакшамо себи, да развијемо неки конструктиван начин за решавање проблема.

Техника која је изузетно једноставна и практична јесте круг брига или круг утицаја.

Узмите папир и запишите све бриге које вас муче.

Потом нацртајте два концентична круга.

У првом кругу напишите све оне бриге и проблеме чије решавање зависи у потпуности од Вас. То је круг директног утицаја. Ваше личне одговорности. Позиција из које највише можете да урадите.

У други круг упишите проблеме које делимично зависе од Вас круг индиректног утицаја. Све оно што би могли да решите уз нечију помоћ, подршку. Некад решавање одређеног проблема није могуће овог тренутка, али може да сачека неки други,погоднији моменат.

И ван кругова напишите све оне бриге које су потпуно ван Вашег утицаја, ван Ваше моћи.

Многе бриге из ове категорије произилазе из жеље да мењамо друге људе. Уколико процените да неке од Ваших брига проистичу из ове жеље, покушајте да освестите три ствари:

1. Ви нисте одговорни за осећања других људи.

Ви не можете да натерате друге људе да осећају. Људи не бирају емоције директно, бирају начин на који ће схватити неки догађај и како ће га вредновати.

 

2. Ви нисте одговорни за мисли других људи.

Сваки човек је одговоран искључиво за своје мисли, и не можете друге људе натерати да мисле оно што Ви желите да они мисле.

3. Ви нисте одговорни за понашање других људи.

Једино док су деца мала, родитељи донекле имају контролу над својом децом. Како деца одрастају и контрола је све мања. Не можете контролистати понашање других људи.

Велики број брига из ове категорије је у вези са проблемима у друштву на које немамо утицај, забринути смо због политике, проблема у свету. Неких природних феномена. У већини оваквих случајева Ваша забринутост је бескорисна.

Подсетите себе да сте одговорни за своја осећања, своје мисли, своје поступке и себе.

Забринути можемо бити за себе, за друге или за свет. Бриге могу бити велике, врло рационалне и бесмислене. Можда смо у животу научили да наше проблеме други решавају, или да одрасло доба значи сталну забринутост.

Било како било, освестите те ствари. Преузмите личну одговорност. Тражите и развијајте механизме да конструктивно решавате проблеме. Кроз то учите, растите, оснажујте се. Дајте себи дозволу да нешто и није у Вашој моћи, да Вам неко друго буде од помоћи. Али, дозволите себи да не носите све бриге овог света на својим леђима. Уколико процените да нешто није у Вашој моћи, научите да се растеретите.

Побрините се за себе. То је Ваша одговорност.