Перемо руке – Предлог за активност родитеља и деце

„Перемо руке“ је предлог за активност родитеља и деце који је приредила Мирјанa Бановић, медицинска сестра за превентивну здравствену заштиту у ПУ „Радосно детињство“.

Децу од најмлађег узраста треба учити да редовно и правилно перу руке јер се тако смањује ризик од многих болести. Стицање ове навике је веома важно за здравље детета и због тога треба настојати да дете ову навику што пре усвоји.

Ако дете не воли да пере руке и томе пружа отпор, перите руке заједно. Пробајте да му прање руку учините занимљивим. Можда ће Вам предложена игра помоћи да Ваше дете заволи и научи прати руке или учврсти већ стечену навику.

Потребан материјал: Бели папир А4 формат, фолија А4 формат, фломастери или бојице, маркери за белу таблу или фломастери, сунђер, вода и сапун.

Активност:

  • Дете на белом папиру оцрта своју руку (шаку)
  • Затим се папир, цртеж увуче у фолију
  • Преко фолије на цртежу руке дете црта све оно што прља руке и због чега треба руке опрати.
  • Са дететом се може причати само о једној ситуацији када се руке требају опрати,а коју дете и нацрта на руци нпр. присуство видљиве запрљаности након игре у дворишту или дете може да нацртата неколико ,,прљавштина“ у исто време,тада сваку ситуацији треба детету објаснити као и потребу да се руке у свакој наведеној ситуацији требају опрати.
  • Након што су руке ,,испрљане“ дете треба да их опере. Пошто дете учимо да своје руке пере топлом водом и сапуном и ,,испрљане“ руке дете треба ,,опрати“ на исти начин (опрати их влажним сунђером и сапуном, све док руке не буду потпуно чисте).

Дете ће кроз овај вид игре лако научити како се руке испрљају, када и како треба руке опрати. Ако ваше дете не воли да пере руке можете цртеж прљавих руку залепити у купатило да буде мотивација дететету за прање руку.

Нека дете прво опере ,,испрљане руке“ на цртежу, а након тога своје. Корисно је имати и цртеж чистих руку који дете са вама може украсити по жељи.

Овај цртеж ставите на видно место да дете подсети да су чисте руке здраве и лепе и да је прање руку важно за његово здравље.