Peremo ruke – Predlog za aktivnost roditelja i dece

„Peremo ruke“ je predlog za aktivnost roditelja i dece koji je priredila Mirjana Banović, medicinska sestra za preventivnu zdravstvenu zaštitu u PU „Radosno detinjstvo“.

Decu od najmlađeg uzrasta treba učiti da redovno i pravilno peru ruke jer se tako smanjuje rizik od mnogih bolesti. Sticanje ove navike je veoma važno za zdravlje deteta i zbog toga treba nastojati da dete ovu naviku što pre usvoji.

Ako dete ne voli da pere ruke i tome pruža otpor, perite ruke zajedno. Probajte da mu pranje ruku učinite zanimljivim. Možda će Vam predložena igra pomoći da Vaše dete zavoli i nauči prati ruke ili učvrsti već stečenu naviku.

Potreban materijal: Beli papir A4 format, folija A4 format, flomasteri ili bojice, markeri za belu tablu ili flomasteri, sunđer, voda i sapun.

Aktivnost:

  • Dete na belom papiru ocrta svoju ruku (šaku)
  • Zatim se papir, crtež uvuče u foliju
  • Preko folije na crtežu ruke dete crta sve ono što prlja ruke i zbog čega treba ruke oprati.
  • Sa detetom se može pričati samo o jednoj situaciji kada se ruke trebaju oprati,a koju dete i nacrta na ruci npr. prisustvo vidljive zaprljanosti nakon igre u dvorištu ili dete može da nacrtata nekoliko ,,prljavština“ u isto vreme,tada svaku situaciji treba detetu objasniti kao i potrebu da se ruke u svakoj navedenoj situaciji trebaju oprati.
  • Nakon što su ruke ,,isprljane“ dete treba da ih opere. Pošto dete učimo da svoje ruke pere toplom vodom i sapunom i ,,isprljane“ ruke dete treba ,,oprati“ na isti način (oprati ih vlažnim sunđerom i sapunom, sve dok ruke ne budu potpuno čiste).

Dete će kroz ovaj vid igre lako naučiti kako se ruke isprljaju, kada i kako treba ruke oprati. Ako vaše dete ne voli da pere ruke možete crtež prljavih ruku zalepiti u kupatilo da bude motivacija detetetu za pranje ruku.

Neka dete prvo opere ,,isprljane ruke“ na crtežu, a nakon toga svoje. Korisno je imati i crtež čistih ruku koji dete sa vama može ukrasiti po želji.

Ovaj crtež stavite na vidno mesto da dete podseti da su čiste ruke zdrave i lepe i da je pranje ruku važno za njegovo zdravlje.