Preporuke i saveti vezane za Korona virus

Preporuke i savete vezane za Korona virus pripremila je Veselinović Vesna, Medicinska sestra za preventivno zdravstvenu zaštitu PU „Radosno detinjstvo“.

Korona virus pod nazivom Kovid-19 izaziva bolest disajnih organa koja se širi sa osobe na osobu putem kapljica koje se izbacuju prilikom kijanja i kašljanja zaražene osobe.

Ono što je specifično za ovaj virus je to što je postigao globalni fenomen, prisutan na svim kontinentima, sa velikim brojem obolelih za kratko vreme.

Jedna od reakcija na ovakvu situaciju može da bude izražena briga i uznemirenost, pa i panika kod pojedinih ljudi, zbog toga je važno da u ovom periodu pored fizičkog, brinemo i o mentalnom zdravlju, kao i da budemo podrška deci i roditeljima i svim ljudima oko nas.

U ovakvim situacijama, važno je da budemo svesni da deca posmatraju odrasle i njihove reakcije.Sa decom treba o tome razgovarati. Deca su takođe izložena informacijama o Korona virusu, posmatraju i osete uznemirenost odraslih, te je izrazito važno sa decom razgovarati o tome i podstaći ih  da izraze svoja osećanja i pomoći da prevladaju strahove.

#OSTANI KOD KUĆE

  • Radite na tome da ostanete smireni, dajite pozitivan primer Vašoj deci.
  • Budite na raspolaganju deci, usmerite ih na igru ili neke zanimljive aktivnosti.
  • Nadzirite  gledanje televizije  i društvenih mreža!
  • Izbegavajte informacije iz neproverenih izvora (Sigurni izvori npr. Portal Ministarstva zdravlja, Internet stranica Instituta za javno zdravlje Vojvodine)
  • Poštujte preporučene higijenske mere- usvojite nove i zdravije životne stilove
  • Važno je da se dete hrani raznovrsno i zdravo, da ima dovoljno sna i da u kućnim uslovima bude fizički aktivno, to će im pomoći da izgrade dobar imuni sistem i da budu zdrava
  • Decu stalno podsećajte kada je važno da se ruke peru i uz igru i pesmice zajedno to i radite!

#OSTANI KOD KUĆE

6. septembar 2021.