Препоруке и савети везане за Корона вирус

Препоруке и савете везане за Корона вирус припремила је Веселиновић Весна, Медицинска сестра за превентивно здравствену заштиту ПУ „Радосно детињство“.

Kорона вирус под називом Kovid-19 изазива болест дисајних органа која се шири са особе на особу путем капљица које се избацују приликом кијања и кашљања заражене особе.

Оно што је специфично за овај вирус је то што је постигао глобални феномен, присутан на свим континентима, са великим бројем оболелих за кратко време.

Једна од реакција на овакву ситуацију може да буде изражена брига и узнемиреност, па и паника код појединих људи, због тога је важно да у овом периоду поред физичког, бринемо и о менталном здрављу, као и да будемо подршка деци и родитељима и свим људима око нас.

У оваквим ситуацијама, важно је да будемо свесни да деца посматрају одрасле и њихове реакције.Са децом треба о томе разговарати. Деца су такође изложена информацијама о Корона вирусу, посматрају и осете узнемиреност одраслих, те је изразито важно са децом разговарати о томе и подстаћи их  да изразе своја осећања и помоћи да превладају страхове.

#ОСТАНИ КОД КУЋЕ

  • Радите на томе да останете смирени, дајите позитиван пример Вашој деци.
  • Будите на располагању деци, усмерите их на игру или неке занимљиве активности.
  • Надзирите  гледање телевизије  и друштвених мрежа!
  • Избегавајте информације из непроверених извора (Сигурни извори нпр. Портал Министарства здравља, Интернет страница Института за јавно здравље Војводине)
  • Поштујте препоручене хигијенске мере- усвојите нове и здравије животне стилове
  • Важно је да се дете храни разноврсно и здраво, да има довољно сна и да у кућним условима буде физички активно, то ће им помоћи да изграде добар имуни систем и да буду здрава
  • Децу стално подсећајте када је важно да се руке перу и уз игру и песмице заједно то и радите!

#ОСТАНИ КОД КУЋЕ

6. septembra 2021.