Текст „Рутине“ приредила је Тања Рајачић, васпитач у ПУ „Радосно детињство“.

Тренутна ситуација нам је у великој мери променила дневне рутине. Некима је то пријало, а некима није, али је неминовно унела промене у наше животе. Уколико Вам је у неким тренуцима тешко да организујете време са вашом породицом, а чекају Вас још многе обавезе, предлажемо Вам да  направите распоред дневних активности и за Вас и за дете.

Можете са дететом направити сличице Ваших и његових активности (цртати или одштампати) и те сличице користити за договоре око редоследа активности у току дана (нешто као временска линија). Сличице са Вашим активностима залепите (окачите)  на неко видљиво место (орман, зид, врата…) и дајте и детету могућност да оно изабере своју активност којом ће се бавити у то време и залепи (окачи) паралелно са Вашом. Није битно колико ће те активности трајати, већ је акценат на њиховом редоследу. Слике се у договору свих актера могу мењати и кориговати током дана како се услови мењају. Битно је за дете да буде упознато чиме се Ви бавите док оно црта, спава, једе… и тиме уважи Ваше време и ангажованост. На пример: Док ти сада црташ мама мора да уради део њених обавеза на послу на рачунару, ако завршиш раније одабери неку од ове три активности (понудите пар сличица да одабере) а након тога ћемо заједно прочитати причу или неку другу заједничку активност по договору. У договор обавезно уврстите и време за заједничке активности како би сте детету дали до знања да је оно важно и да постоји време када ћете бити посвећени њему. Детету је потребно неко време да усвоји нова правила, па је потребно у почетку понављати и бити доследан.

Не заборавите да велики део кућних обавеза деца могу да раде заједно са Вама. Оваквим приступом подстиче се дечије самопоштовање, развијају животно практичне навике, унапређује се Ваш однос са дететом и развијају се њихове компетенције за целоживотно учење.

Оваквом активношћу задовољавате дечију потребу за предвидиљивошћу која је једна од базичних потреба деце када је у питању њихова емоционална сигурност, поверење у Вас, као и развој саморегулације код деце.

Немојте заборавити Ваше потребе, нађите време и кутак за себе, осамите се, урадите нешто што Вас чини сретним и задовољним. Тако ћете бити задовољнији и осигурати и Вама и Вашој породици пријатније тренутке у Вашем дому.

12. septembra 2021.