Tekst „Rutine“ priredila je Tanja Rajačić, vaspitač u PU „Radosno detinjstvo“.

Trenutna situacija nam je u velikoj meri promenila dnevne rutine. Nekima je to prijalo, a nekima nije, ali je neminovno unela promene u naše živote. Ukoliko Vam je u nekim trenucima teško da organizujete vreme sa vašom porodicom, a čekaju Vas još mnoge obaveze, predlažemo Vam da  napravite raspored dnevnih aktivnosti i za Vas i za dete.

Možete sa detetom napraviti sličice Vaših i njegovih aktivnosti (crtati ili odštampati) i te sličice koristiti za dogovore oko redosleda aktivnosti u toku dana (nešto kao vremenska linija). Sličice sa Vašim aktivnostima zalepite (okačite)  na neko vidljivo mesto (orman, zid, vrata…) i dajte i detetu mogućnost da ono izabere svoju aktivnost kojom će se baviti u to vreme i zalepi (okači) paralelno sa Vašom. Nije bitno koliko će te aktivnosti trajati, već je akcenat na njihovom redosledu. Slike se u dogovoru svih aktera mogu menjati i korigovati tokom dana kako se uslovi menjaju. Bitno je za dete da bude upoznato čime se Vi bavite dok ono crta, spava, jede… i time uvaži Vaše vreme i angažovanost. Na primer: Dok ti sada crtaš mama mora da uradi deo njenih obaveza na poslu na računaru, ako završiš ranije odaberi neku od ove tri aktivnosti (ponudite par sličica da odabere) a nakon toga ćemo zajedno pročitati priču ili neku drugu zajedničku aktivnost po dogovoru. U dogovor obavezno uvrstite i vreme za zajedničke aktivnosti kako bi ste detetu dali do znanja da je ono važno i da postoji vreme kada ćete biti posvećeni njemu. Detetu je potrebno neko vreme da usvoji nova pravila, pa je potrebno u početku ponavljati i biti dosledan.

Ne zaboravite da veliki deo kućnih obaveza deca mogu da rade zajedno sa Vama. Ovakvim pristupom podstiče se dečije samopoštovanje, razvijaju životno praktične navike, unapređuje se Vaš odnos sa detetom i razvijaju se njihove kompetencije za celoživotno učenje.

Ovakvom aktivnošću zadovoljavate dečiju potrebu za predvidiljivošću koja je jedna od bazičnih potreba dece kada je u pitanju njihova emocionalna sigurnost, poverenje u Vas, kao i razvoj samoregulacije kod dece.

Nemojte zaboraviti Vaše potrebe, nađite vreme i kutak za sebe, osamite se, uradite nešto što Vas čini sretnim i zadovoljnim. Tako ćete biti zadovoljniji i osigurati i Vama i Vašoj porodici prijatnije trenutke u Vašem domu.

12. septembar 2021.