Светски Дан здравља – 7. април

Светски Дан здравља обележавамо 7. априла. У овом тренутку  због пандемије изазване Корона вирусом окупирани смо управо бригом за здравље свих нас. Како деца нису у вртићу а велики број родитеља ради од куће, трудимо се да на различите начине деци објаснимо шта се дешава. Прича о здрављу, хигијени и брига за друге је оно што најчешће чују.

Деца учествују у различитим свакодневним ситуацијама које су део животног контекста деце и одраслих како код куће,  тако и у вртићу. Зато је веома важно подсетити их на устаљене активности које су део свакодневне рутине, у којима дете гради односе, учи и практикује. Дете тако развија самосталност, сигурност и спретност у рутинама а посматрањем  и имитирањем  одраслих или  друге деце у обављању устаљених активности дете  учи да се брине о сопственом здрављу и здравом окружењу. На исти начин,   разуме значај физичких активности и здраве исхране.

Едукативна сликовница „Дренко“, осмишљена је и настала управо  са циљем да деца у  периоду изолације, на забаван начин,  усвоје или учврсте сазнања о основним  чиниоцима  здравља. Родитељи могу да  кроз заједничко гледање , читање  и разговор , сликовито приближе деци појмове хигијене, здраве исхране,физичких активности али и да разговарају о  осећањима. Истовремено, “Дренко“ може родитељима и дечјој  разиграној машти да послужи као  провокација  за многе  активности које воде усвајању здравих стилова живота.

Остани са “Дренком“ код куће, научи како да  сачуваш своје здравље!

Садржај су приредиле Драгана Милошевић, стручни сарадник педагог и ауторка сликовнице – Љубинка Вујић, сарадник за ПЗЗ из ПУ „Радосно детињство“.

22. septembra 2021.