Дечија публикација „Осети уметност“

„Осети уметност“, дечију публикацију приредио је Драган Јајић, Стручни сарадник за ликовно васпитање ПУ „Радосно детињство“.

Публикацију „Осети уметност“ деца и родитељи могу заједно да истражују и откривају зачуђујућу моћ наших чула. Чулима откривамо и упознајемо себе, друге особе и свет који нас окружује, али у исто време својим чулним сензибилитетом утичемо и на себе и на своју околину. Наша чула су наши таленти и наше могућности са којима разумемо и преносимо своја осећања, ставове, идеје… Чулима примамо али у исто време дајемо и стварамо. Гледати свет само очима није исто као гледати га и у исто време цртати.

Да ли можемо слику или скулптуру, као и природу да доживимо свим чулима? Уметник линијама и бојама дочарава своју уметничку замисао и у нама буди сва чула и осећања!  Завиримо у свет уметничких дела и ослушнимо шум мора, осетимо мирис пролећног цвећа, засладимо се сочним воћем и осетимо нежан додир најфинијих материјала.

Спољашњи свет опажамо и доживљавамо уз помоћ пет чула. То су: чуло вида, чуло слуха, чуло укуса, чуло мириса и чуло додира. Захваљујући овим чулима можемо да разговарамо, читамо, загрлимо драгу особу, уживамо у укусу свог омиљеног јела и свежем мирису природе.