Dečija publikacija „Oseti umetnost“

„Oseti umetnost“, dečiju publikaciju priredio je Dragan Jajić, Stručni saradnik za likovno vaspitanje PU „Radosno detinjstvo“.

Publikaciju „Oseti umetnost“ deca i roditelji mogu zajedno da istražuju i otkrivaju začuđujuću moć naših čula. Čulima otkrivamo i upoznajemo sebe, druge osobe i svet koji nas okružuje, ali u isto vreme svojim čulnim senzibilitetom utičemo i na sebe i na svoju okolinu. Naša čula su naši talenti i naše mogućnosti sa kojima razumemo i prenosimo svoja osećanja, stavove, ideje… Čulima primamo ali u isto vreme dajemo i stvaramo. Gledati svet samo očima nije isto kao gledati ga i u isto vreme crtati.

Da li možemo sliku ili skulpturu, kao i prirodu da doživimo svim čulima? Umetnik linijama i bojama dočarava svoju umetničku zamisao i u nama budi sva čula i osećanja!  Zavirimo u svet umetničkih dela i oslušnimo šum mora, osetimo miris prolećnog cveća, zasladimo se sočnim voćem i osetimo nežan dodir najfinijih materijala.

Spoljašnji svet opažamo i doživljavamo uz pomoć pet čula. To su: čulo vida, čulo sluha, čulo ukusa, čulo mirisa i čulo dodira. Zahvaljujući ovim čulima možemo da razgovaramo, čitamo, zagrlimo dragu osobu, uživamo u ukusu svog omiljenog jela i svežem mirisu prirode.