Zaštita dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja

UMESTO UVODA ILI ZAŠTO RADIMO TO ŠTO RADIMO, Novembar 2020…..

Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, PU “Radosno detinjstvo“ Novi Sad

Kao i prethodnih, i ove godine jedna od aktivnosti  Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja PU “Radosno detinjstvo“ Novi Sad je podsećanje na jedan veoma značajan datum – 19. Novembar, Svetski dan prevencije nasilja,  zlostavljanja i zanemarivanja. Ali, ove godine, obeležavanje ovog datuma biće nam samo povod da skrenemo pažnju na ono što radimo svakog dana tokom cele godine, na ono što nam je važno i da se podsetimo…..

Naš Tim čine profesionalci različitih profila –  medicinske sestre vaspitači, vaspitači,  stručni saradnici – pedagozi i psiholozi, socijalni radnici, pravnici. Za ovu priliku, potrudili smo se da svako iz svog ugla, uz pomoć svojih znanja i kompetencija, ali i afiniteta, ponudi ono što smatra važnim o ovom momentu.

Situacija u kojoj se nalazimo, nije uobičajena, neki bi rekli da je teška, a neki je smatraju izazovom….Kako god, u njoj smo svi – deca koja borave u našim vrtićima, njihovi roditelji i staratelji, mi – zaposleni u vrtićima, naše porodice…jedna mala ili velika zajednica. Grad. Država. Planeta Zemlja.

Svako od nas se snalazi onako kako mu okolnosti dozvoljavaju. Neko mora. Neko hoće i želi. Neko ne  želi. Neko ne može. A kako se osećamo? Ko ili šta nam pomaže da se osećamo dobro? Ili bolje nego što jesmo? Ko nas podržava? Jasnije nego ikad, svesni smo činjenice koliko smo različiti i koliko nam je upravo ta različitost prilika za učenje. O sebi i o drugima. O trenutku. Podrška su nam kolege, deca, naše porodice…

Radimo svoj posao i trudimo se da to bude kvalitetno, profesionalno i da svojim ličnim primerom budemo podrška svima koji ne mogu ili ne znaju da se snađu u izazovima ovog vremena.

Nekoliko poslednjih meseci intenzivno se bavimo podrškom socio – emocionalnom učenju dece u sklopu  video obuka “Podrška razvoju predškolske onlajn zajednice učenja“. Prve dve video obuke su direktno povezane sa socio-emocionalnim učenjem. Na različitim mestima može da se vidi i preuzme i priručnik “Vrtić kao sigurno i podsticajno okruženje za učenje i razvoj dece“.

Cilj projekta iz kojeg je nastao priručnik je bio “promocija sigurnog, bezbednog i podsticajnog okruženja u kojem će svako dete imati jednake mogućnosti za učenje i razvoj kompetencija koje su važne za odrastanje i život u demokratskom, građanskom društvu (uvažavanje drugih, saradnja, proaktivnost, odgovornost i sl.) i u kojem će dečja perspektiva biti uvažena, a deca biti aktivni učesnici u sopstvenom razvoju.“

Ciljevi učenja prvog dela priručnika su:

  • Podržavanje identiteta  svakog deteta i njegovog  osećaja pripadnosti
  • Razumevanje i uvažavanje različitosti
  • Razumevanje i promocija pravednosti u vrtiću
  • Podsticanje procesa  dečje participacije tj. učestvovanja dece u odlukama koje se tiču rada u grupi i boravka u vrtiću
  • Stvaranje bezbednog i sigurnog konteksta za učenje i razvoj.

Nakon svakog cilja učenja dat je predlog aktivnosti za rad sa decom, pitanja za samorefleksiju, kao i saveti za vaspitače.

Vrlo zanimljive video obuke, razmena nakon njih, naša promišljanja i realizacija predloga aktivnosti sa decom, uticali su na sve nas da dođemo do zajedničkog zaključka o važnosti stvaranja i kreiranja sigurnog i podsticajnog okruženja za razvoj  i učenje dece.

Iz naših, različitih, a ipak  sličnih iskustava, javila se spontana inicijativa da neke od primera iz prakse pripremimo i prikažemo.U primerima se nalaze i aktivnosti koje su vaspitači realizovali  za vreme prekida rada (mart, april) u sklopu zadataka za rad od kuće platforme “Umreži se“. Aktivnosti koje su realizovane odnose se na razumevanje i uvažavanje različitosti i  na konsultovanje sa decom.

I na kraju, ono što je važno i što ne smemo nikako da zaboravimo je  da :

  • Svako dete ima pravo da bude zaštićeno od nasilja.
  • Deca mogu da uče i da se razvijaju samo u sredini u kojoj se osećaju sigurno i zaštićeno.
  • Zadatak odraslih je da obezbede sredinu za razvoj i učenje u kojoj će se svako dete osećati sigurno.
23. maja 2021.

O nama

„Umreži se“ je online platforma razvijena sa ciljem da unapredi kompetencije vaspitača i saradnika za uspešnu primenu Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja u PU „Radosno detinjstvo“, koja obuhvata 16500 dece.

Više ->
top
Udruženje Umreži se © 2019-2021 Zabranjeno preuzimanje materijala, sva prava su zadržana.