Kako vaspitavati decu koja će nas poštovati?

Tatjana Ogrizović Malešević, Pedagog – master u PU „Radosno detinjstvo“ odgovara na jedno od najčešćih roditeljskih nedoumica – „Kako vaspitavati decu koja će nas poštovati?“

Mi kao roditelji imamo želju da nas naša deca poštuju. Osim toga decu želimo naučiti da poštuju i ostale odrasle osobe, učitelje, bake i deke, i sve za koje smatramo da zaslužuju njihovo poštovanje.

Poštovanje svakako nije nešto na šta mi kao roditelji automatski imamo pravo, na to pravo moramo se dobro potruditi i zaslužiti ga.

Decu ne možemo naučiti da poštuju druge osobe, to nije učenje vožnje bicikla, jedini način kako ćemo to postići je sopstveni primer, dakle modelom kako poštovati i zašto je to važno.

Mi kao roditelji predstavljamo autoritet svojoj deci. Naš zadatak je da deci osiguramo siguran dom, pružimo osnovne uslove za život i rast, kako u fizičkom, tako i u emocionalnom smislu.

Jedan od osnovnih zadataka roditelja je i poštovati sopstvenu decu kao samostalna bića koja su nam ravnopravna, a ne bića manje vrednosti samo zato što su mlađi od nas ili imaju manje životnog iskustva.

Ipak, poštovati dete ne znači pustiti im da rade sve kako su zamislili, i ne vaspitavati ih.

Roditeljstvo ne znači ne-vaspitanje dece, već postavljanje jasnih granica.

Vrlo je važno prepoznati razliku između popuštanja i poštovanja.

Kako onda vaspitavati decu koja će nas poštovati?

Primer – to je jedino ispravno jer samo primerom možemo svoju decu naučiti kako da se prema ljudima odnose sa poštovanjem. Evo nekoliko situacija u kojima deci moramo pokazati poštovanje da bi oni naučili i sami pokazali isti obrazac ponašanja:

1. Poštujte njihovo dostojanstvo, izbegavajte ponižavanje svoje dece i nikako ne pričajte negativno o njima, posebno u situacijama kada vas mogu čuti. DECA SU MALI LJUDI! Oni nas čuju kada pričamo o njima, ono što je nama zabavno za njih može da bude šok zbog kojeg će se stideti i osećati loše. Ovo može izazvati stres i razočarenje u vas kao roditelja.

2. Nemojte decu nikada ismejavati. Umesto ismejavanja, uzmite ih u krilo i utešite ih. Ugrizite se za usnu, brojte do deset, ali nikada nemojte ismejavati svoju decu. Njihovo dostojanstvo je toga vredno. Kada vi sami napravite nešto smešno, pokušajte se smejati sami sebi i onom što ste napravili. Kako vaše dete raste biće mu korisno videti kako svi grešimo i kako je u redu smejati se sam sebi ponekad. Na taj način pokazujemo deci da smo svi mi samo ljudi koji često greše i kako je to sasvim prihvatljivo.

3. Slušajte ih dok pričaju. Nije poželjno ne slušati dete dok priča. Deca obično u ovim situacijama budu tužna, razočarana i ljuta. Iako nam se ono što govore ne čini kao važan podatak, zapamtite da je njima to izuzetno bitno. Osim toga pretvarati se da ih slušamo a u isto vreme koristimo telefon nije ni malo zabavno za njih – što samo pokazuje da ih ne poštujemo dovoljno.

OSTAVITE SVE ŠTO RADITE I POSLUŠAJTE SVOJE DETE!

Pratite njegovu neverbalnu komunikaciju, gledajte ga u oči i slušajte šta govori. Pitajte dete važna pitanja iz kojih se vidi da razumete šta vam se priča.

Slušajte ih pažljivo dok su mali jer će kasnije sa vama deliti i jako važne stvari.

4. Poštujte njihove emocije. Prihvatite njihove osećaje. Mlađa deca imaju problem definisati svoje emocije. Kod male dece ponašati se skladno opšte prihvaćenim društvenim normama može biti veliki teret za njih, a nove emocije je teško shvatiti. Pronađite pravu reč za emociju koju vaše dete oseća i definišite je. Recite: „Vidim da se osećaš tužno, sretno, zadovoljno, ljuto, dosadno…“.

Ovakav odnos će vam pomoći da razvijete međusobno poštovanje, da postanete osoba od poverenja svom detetu.

5. Poštujte njihovu individualnost.

Vaše dete je jedinstveno. Nikad ga ne upoređujte sa drugima jer to vodi ka nesigurnosti u sopstvene snage.

Nemojte nikad svoje dete nazivati pogrdnim nadimcima, na taj način se rugamo njihovom karakteru. Svako dete ima i dobre i loše strane, ali je svako dete posebno na svoj način. Deca koja su svesna svojih prednosti i koja rade na svojim nedostacima, sami se motivišu u izazovima. Oni će životu pristupati sa pozitivnim stavom.

Zato živimo poštovanje svakog dana u svojoj porodici. Poštujmo svoju decu, njihovo telo, emocije, ideje, potrebe. I kako rastu mi ćemo biti ti koji će ubirati plodove ovakvog pristupa vaspitanju.