Живот после короне

Зорица Пајантић, Социјални радник у ПУ „Радосно детињство“ приредила је за вас текст „Живот после короне“.

Панта реи. Све тече.

Не можемо два пута ући у исту реку.

Чињеница је да се након свега нећемо вратити у исти свет из којег смо отишли у ванредно стање и изолацију. Или можда хоћемо?

Као заљубљеник у науку о друштву одлучила сам да студирам социологију. Након завршеног факултета послови су ме удаљили од те науке и заборавила сам неке ствари које сам учила. Пре неки дан ме је једна колегиница подсетила на цикличне теорије друштва. Укратко, на сваких 600-1000 година еколошка катастрофа буде окидач за промену тежишта моћи и вредности. То би значило крах Западног царства и глобална оријентација на Исток.

Ова идеја ми је променила ток мисли.
Ових дана слушам разне приче. Људи реагују на различите начине. Док су неки у страху и строго се придрзавају свих прописаних мера, други сматрају да медији целу ситуацију приказују драматичнијом него што заиста јесте, док неки верују у теорију завере.

Шта је истина? Шта је исправно радити? Не знам да ли има неко ко је спреман да стави руку у ватру шта је права истина.
Неке промене су несумњиве. Сигурно је да ће се осетити промена у економији. Туризму. Говори се да ће падати цене некретнина. Да ће људи више куповати плацеве и правити куће на периферији.

Да ћемо бити обазривији кад су у питању лични контакти. Као народу нам је блиско да се при сваком поздраву грлимо и љубимо. Да ли ћемо и даље наставити са тим ритуалима или ћемо држати дистанцу?

Образовни систем је показао да се едукације могу организовати и на даљину. Већина послова је организована да се ради од куће. Људи су се брзо организовали и одржавају се вебинари, скајп састанци.
Неке професије су постале видљивије, цењеније. Ангажовање радних људи је постало видљивије. По први пут смо чули за неке велике људе, хероје нашег времена, за чија дела и жртве нисмо знали. Нажалост, за неке смо сазнали касно.

На микро нивоу, породице су се организовале, месиле хлеб, прилагодили се и свака за себе нашла неки свој аутентичан начин да функионише. Жене су саме сређивале себе, фарбале се, сређивале нокте, стављале виклере, шишале мужеве и децу. Смишљали игре, правили полигоне.

У свима нама тиња питање „Шта даље?“
Шта ће све ово значити у будућности. Отварају се нека нова питања као што је вакцинација, и да ће то условљавати нека ангажовања. Више нико није сигуран шта је исправно урадити. Прича се да нас на јесен чека нови талас епидемије, да ће се у будућности овакве ствари дешавати.

Било како било, да нам је неко на само пар дана пре проглашења ванредног стања причао у каквој ћемо се ситуацији наћи, не бисмо веровали. Сви смо осетили немоћ, страх, бригу за ближње. Као у рату. А овај непријатељ је невидљив. Да ли вирус или теорија завере, али невидљив је.

На неке промене не можемо утицати. Промене у свету, промене у друштву, на њих не можемо утицати и мораћемо се прилагодити.

Шта ћете Ви понети као лични утисак након свега овога? Која је Ваша лекција?
Неке свакодневне ствари, које у неким данима нисмо ни примећивали, сада су постале радост. Излазак напоље, шетња, ваздух, парче плавог неба, цвркут птица. Слобода да можемо изаћи напоље кад пожелимо. Загрлити ближње. Пољубити их.
Кажу болестан човек има само једно жељу, а здрав безброј. Колико год веровали да ћемо неке ствари другачије радити, кад оздравимо, временом заборављамо кроз шта смо прошли и настављамо исто.

Сунце је ново сваког новог дана.
Шта ћеш Ти урадити?