Научно-стручна конференција у бањи Врућица

Извештај приредила Маја Радујков, члан Управног одбора УВНС и Савеза удружења васпитача Србије

Извештај са конференције

Одржана је IX Научно – стручна конференција Бапта од 23. 09. до 26.09.  2021 године у Бањи Врућици, Теслић, РС, Бих. Тема стручне конференције била је „Квалитет вршњачких односа предшколске деце – фактор дечије укључености  у процес васпитања и образовања“. На конференцији су били присутни излагагачи из Словеније, Македоније, Црне Горе, Србије, Бих И РС. Из Новог Сада и „Радосног детињства“, био је презентован рад    „Шта се то чује?“, аутора  Драгане Миљков – Финџановић и Милане Ћато из вртића „Црвенкапа“ из Футога. Рад је  презентовала Драгана Миљков – Финџановић са колегиницом Снежаном Пилиповић. Рад је био запажен и похваљен, а колегинице су из угла практичара свим присутним у простору, који је био попуњен до последњег места, објасниле нове Основе програма по којима наша установа сада ради. Дискусија је била изузетно корисна, а од модератора Љиљане Прањковић-Ковач наше колегинице су биле похваљене са констатацијом: „Зато Бапта и постоји.“. Колегинице су биле припремљене у презентовању са дивним примерима из праксе и поклонима за учеснике, те презентацијом коју су поделиле учесницима. На најбољи могући начин колегинице Драгана и Снежа су презентовале рад и живот, како свог вртића, тако и Установе.

Скупштина Бапте

Одржана је скупштина Бапте, на којој је донета одлука да се следећа конференција, десета јубиларана одржи у Неуму септембра 2022 са темом: Савремени изазови предшколског васпитања  и образовања  – са освртом  на откривање, препознавање, подршку и подстицај развоја креативности и даровитости деце.

У два дана, у оквиру 5 сесија, презентовано је 36  радова.  Новина на овим сусретима је  да су први пут  и медицинске сестре- васпитачи презентовале радове. У недељу 26.09.2021. затворен је скуп са доделом захвалница и освртом модератора који су  дали сугестију будућим ауторима да инспирацију за следеће сусрете траже у истраживању праксе,  тимском деловању, рефлексији, даровитости и игри васпитача.