Praznici i tradicija

Tekst „Praznici i tradicija“ priredila je Mirjana Koričić, psiholog u PU „Radosno detinjstvo“.

PRAZNICI… čarobno doba godine. Mirisi kolača, osvetljen i okićen grad, pokloni, druženja… sve to kod većine nas izaziva osećanje radosnog iščekivanja i uzbuđenja. Posebnu čar, osećaju samo deca. Većina ljudi svoje najlepše uspomene iz detinjstva veže upravo za Novogodišnje i Božićne praznike.

Praznici svakako predstavljaju idealno doba za provođenje više vremena sa svojom decom. Kroz porodičnu povezanost, tradiciju i događanja dete razvija sopstveni identitet, emocionalnost, socijalizaciju i pripadanje, i tako zadovoljava potrebe za osćajima ljubavi, poštovanja, uvažavanja i prihvatanja.

Upravo praznično doba pruža izuzetnu priliku za razvijanje porodićne tradicije, odnosno omogućava detetu usvajanje pozitivnih roditeljskih iskustava vezanih za praznike, čime se dete uči da poštuje jednostavne ali posebne životne trenutke i prihvata značaj međusobnih odnosa u svom životu.

Kako razvijati porodičnu tradiciju?

Kada roditelji (bake i deke) detetu pričaju o prazničnim događajima i ljudima iz njihovog detinjstva, svi ti događaji i osobe postaju deo unutrašnjeg, emocionalnog sveta deteta. Važan deo porodične tradicije je svakako ponavljanje aktivnosti, odnosno porodični rituali.

Deca najbolje uče putem ponavljanja: rituali pokreću aktivnosti, a deca vole ponavljanje jer im pruža osećaj sigurnosti. Naime, da bi se dete osećalo sigurno, potrebno mu je da je njegov svakodnevni svet predvidljiv. Rituali i porodični običaji, kako svakodnevni tako i oni posebno vezani za praznike, stvaraju osećaj sigurnosti i prijatnosti u životu deteta. To pozitivno utiče na njegov razvoj samopouzdanja i prilagođavanja.

Nastojte iz godine u godinu da ponavljate neki deo prazničnih rituala, zajedničko pravljenje čestitki, kolača, šetnja gradom i slično. Potrudite se da uključite dete u što više zajedničkih aktivnosti, pohvalite ga, neka se oseća korisno i ponosno.

Poklanjanje

Poklanjanje, svakako predstavlja važan deo praznika. Osim što kroz čin poklanjanja deca ispunjavaju neke od svojih velikih želja, takođe, mogu da razmišljaju o tome šta može da razveseli druge ljude i o tome šta je važno ljudimia do kojih mu je stalo.

Naravno, ne morate sve poklone kupovati u prodavnicama i tržnim centrima. Naučite svoju decu kako da svoje poklanjanje „oboje“ pravom vrednosti i osećanjima. Izrada njihovih ličnih poklona može im pomoći da iskažu koliko im je do određene osobe stalo, pa da ceo proces poklanjanja bude vredniji i za njih same i za onoga ko poklone dobija. Zajedno sa decom napravite poklone. Pomozite im da naprave svoje lične kolaže, crteže, slike…napravite ukrase od gužvanih salveta… Mogućnosti su mnogobrojne.

Umesto poklanjanja samo predmeta, učite decu da poklanjaju svoje vreme. Važno je zapamtiti da deca uče po modelu svojih roditelja, odnosno imitiraju roditeljsko ponašanje, sistem vrednosti i razmišljanja.

Od ranog detinjstva, naglašavajte da nije bito dobiti hrpu poklona, već davati i primati od srca.

Ranim uvođenjem tradicija koje naglašavaju pravo značenje praznika, možete pomoći u oblikovanju načina na koji dete gleda na praznično razdoblje i na to šta znači davati i primati cele godine….